جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس ( FESS ) یک روش جراحی است که برای رفع انسداد مسیرهای تخلیه طبیعی سینوس ها به منظور ترمیم عملکرد و سلامت آن ها انجام می شود. در سینوزیت مزمن، سینوس ها به دلیل درد و تورم مسیر باریک، قادر به تخلیه خوب نیستند. عمل جراحی آندوسکوپی سینوس یا FESS موثرترین روش درمانی برای درمان سینوزیت مزمن و بهبود تهویه سینوسی و جلوگیری از عوارض بیشتر است. متخصص گوش و حلق و بینی از حداقل تهاجم برای درمان سینوس های مسدود شده استفاده می کند، بنابراین هرگونه انسداد مانند پولیپ، مخاط و بافت های آسیب دیده را برای بازگرداندن تنفس طبیعی از بین می برد. اگر علت سینوزیت سپتوم منحرف شود، بهترین جراح بینی در تهران ممکن است سپتوپلاستی را همراه با FESS انجام دهد.
بیشتر بخوانید: هزینه عمل بینی
جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس چیست و چرا انجام می شود؟
عمل جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس یک عمل جراحی بینی و سینوس است که تحت هدایت آندوسکوپی انجام می شود. در طی جراحی آندوسکوپی سینوس، یک آندوسکوپ 4 میلی متری از جلوی بینی وارد می شود تا فضای داخلی بینی و سینوس ها را تجسم کند. آندوسکوپ به دوربین متصل است و دید بزرگنمایی شده از بینی و سینوسها روی مانیتور جراحی دیده میشود. یک تصویر بزرگنمایی شده امکان حذف دقیق بافتها را فراهم میکند. رزولوشن این مانیتورها از وضوح بالا تا 4K را در بر می گیرد که امکان کنتراست بهتر و تشخیص بافت سالم از ناسالم را فراهم می کند و همچنین به جلوگیری از آسیب به ساختارهای حیاتی کمک می کند. ابزارهای لازم برای انجام عمل جراحی در کنار آندوسکوپ قرار داده می شود. جراحی آندوسکوپی سینوس پیشرفتی در جراحی سینوس معمولی است که در آن برش خارجی برای تکمیل عمل جراحی لازم است. جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس یک روش بدون برش و بدون اسکار است که در آن هیچ اثری در پوست خارجی دیده نمی شود.
جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس معمولاً برای بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن اندیکاسیون دارد. در سینوزیت مزمن، پوست (مخاط بینی) پوشش بینی و سینوس ها به دلایل مختلف ملتهب و ضخیم می شود. در نتیجه، مسیرهای تخلیه سینوس از این پوشش مخاطی ملتهب ضخیم مسدود می شود و باعث رکود مخاط می شود، مایع لزج نازکی که در داخل سینوس ها تولید می شود. مخاط مسدود شده به چرک تبدیل می شود زیرا باکتری ها در آن رسوب می کنند زیرا مخاط غنی از مواد مغذی است.
بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن دچار گرفتگی بینی، سنگینی صورت، سردرد، ترشحات پس از بینی و خونریزی بینی می شوند. این بیماران با داروها آزمایش می شوند. اگر با وجود استفاده از داروی کافی یا عود علائم پس از قطع دارو، تسکین ناقص باشد، جراحی آندوسکوپی سینوس کاربردی توصیه می شود.
یک متخصص گوش و حلق و بینی به FESS هنگامی که داروها در برابر مشکل بی اثر هستند توصیه می کند. این معمولا زمانی اتفاق میافتد که مخاط مسیر بینی را مسدود کرده و عفونتهای باکتریایی یا ویروسی را در داخل حفرهها ایجاد کند. چندین آزمایش برای تعیین سینوس های ملتهب وجود دارد. برخی از تست های تشخیصی عبارتند از:
- تصاویر سی تی اسکن و اشعه ایکس که هرگونه التهاب، انسداد یا انحراف سپتوم را که می تواند علت اصلی انسداد باشد را نشان می دهد.
- آزمایش هایی برای آلرژی های موجود و آلرژن های احتمالی که می توانند مسئول شعله ور شدن بینی باشند
- آندوسکوپی بینی برای مشاهده هرگونه پولیپ، تومور یا انحراف در سپتوم بینی
- نمونهبرداری از ترشحات بینی و سینوس از طریق آزمایش سواب برای تعیین هر گونه عفونت باکتریایی یا قارچی به عنوان علت اصلی سینوزیت
بیشتر بدانید: مشاوره قبل از جراحی بینی
مزایای جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس
در مقایسه با روش های سنتی جراحی سینوس، جراحی آندوسکوپی دارای مزایای متعددی است، از جمله:
- کاهش جای زخم
- بدون برش خارجی
- دوره نقاهت سریع
- بستری کوتاه تر در بیمارستان
- حداقل درد و ناراحتی
- پس از جراحی به بسته بندی بینی کمتری نیاز است
- کاهش خطر عوارض
بسیاری از بیماران پس از این جراحی کاهش عفونت سینوسی و بهبود علائم را گزارش می دهند. با این حال، برای اطمینان از موفقیت درمان خود، مهم است که دستورالعمل های ارائه شده توسط دکتر کوهن را به دقت دنبال کنید.
زمان نقاهت پس از جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس چقدر است؟
پس از عمل جراحی آندوسکوپی سینوس، بیمار به مدت شش ساعت در یک واحد کاهنده تحت نظر قرار می گیرد. پس از شش ساعت انتقال بیمار به اتاق بستری خود، پس از انتقال به اتاق، مجاز به خوردن مایعات و غذای نرم خواهد بود. بیمار یک شبه تحت پذیرش قرار می گیرد. او روز بعد پس از معاینه توسط جراح برای اطمینان از عدم خونریزی فعال از جلو یا پشت بینی مرخص خواهد شد. پس از ترخیص، بیمار می تواند بلافاصله به محل کار خود بازگردد. پس از ترخیص نیازی به استراحت در بستر نیست.
مراقبت های بعد از عمل جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس
- از رژیم های غذایی سرد و غذاهای آلرژی زا اجتناب کنید. سایر غذاهای خانگی سالم را می توان مصرف کرد. از مصرف الکل و سیگار خودداری کنید. مصرف کافئین را کاهش دهید.
- اگر در فصول خشک مانند زمستان تحت عمل جراحی قرار می گیرید، یک دستگاه مرطوب کننده در بینی استفاده کنید
- به طور منظم آنتی بیوتیک ها، آنتی هیستامین ها و داروهای مسکن را همانطور که در خلاصه ترخیص توصیه شده است مصرف کنید.
- طبق توصیه پزشک، دو تا چهار بار در روز از شستشوی بینی نمکی استفاده کنید. لطفاً به خاطر داشته باشید که ترشحات آبکی از جلوی بینی چند ساعت پس از شستشوی بینی با آب نمک بسیار رایج است.
- اسپری استروئیدی بینی، در صورت توصیه، باید دو بار در روز، نیم ساعت پس از شستشوی بینی با آب نمک در هر دو سوراخ بینی اسپری شود. اسپری بینی باید با نگه داشتن اسپری روی نازل بطری در جهت مورب در داخل بینی و به سمت گوشه داخلی همان چشم جانبی تزریق شود. این موقعیت را می توان به راحتی با استفاده از دست راست در حین اسپری کردن در سوراخ چپ بینی و دست چپ در حین اسپری کردن در سوراخ سمت راست به دست آورد.
- از دمیدن بینی و پاک کردن اجباری بینی خودداری کنید. احتقان بینی بعد از جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس در نتیجه تورم بافتی ناشی از جراحی بسیار شایع است. این تورم بافت تا حد زیادی بخشی از روند بهبود طبیعی بدن شما است. بنابراین، دمیدن بینی یا عقب کشیدن اجباری به پاکسازی بینی کمکی نمی کند. علاوه بر این، ممکن است در نتیجه این تمرین خونریزی شدید بینی را تجربه کنید.
- از برداشتن بینی و تلاش برای برداشتن هرگونه ماده از داخل بینی خودداری کنید. فرض کنید جراحی آندوسکوپی سینوس شما با سپتوپلاستی، یعنی اصلاح سپتوم منحرف شده همراه است. در این صورت ممکن است در قسمت جلویی بینی بخیه زده شود تا محل برش بسته شود. دستکاری انگشت می تواند روند بهبودی را مختل کند.
- از انجام فعالیت های سنگین مانند ورزش های با شدت بالا، وزنه برداری و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. همچنین از خم شدن و بلند کردن وزنه بیش از 5 کیلوگرم خودداری کنید. پیاده روی های کوتاه و کارهای خانگی را می توان پس از ترخیص انجام داد.
- حداقل تا 20 روز پس از جراحی از فعالیت هایی مانند پرواز و شنا خودداری کنید. فعالیت هایی مانند غواصی باید به مدت یک ماه اجتناب شود.
خطرات و عوارض جراحی آندوسکوپی بینی وسینوس چیست؟
عمل جراحی آندوسکوپی سینوس مانند هر جراحی دیگری خطرات کمی دارد. هنگامی که جراحی آندوسکوپی سینوس توسط یک جراح گوش و حلق و بینی که مخصوصاً در آن آموزش دیده و با استفاده از آندوسکوپ ها و مانیتورهای با وضوح بالا انجام می شود، احتمال خطرات به شدت کاهش می یابد. قابل استفاده در مرکز پزشک سینوس ما، که به عنوان یک GPS عمل می کند، لایه امنیتی بیشتری را اضافه می کند و امکان حذف کامل بیماری را فراهم می کند و در عین حال هیچ آسیبی به ساختارهای حیاتی وارد نمی کند.
انتخاب یک مرکز جراحی بینی و سینوس با حجم بالا مانند مرکز سینوس دکتر که در آن سالانه بیش از 1200 عمل جراحی ساده تا پیشرفته سینوس را انجام می دهیم، همیشه توصیه می شود. ما چندین سیستم، چک لیست ایمنی ایجاد کرده ایم و کارکنان ما در تمام سطوح برای رسیدگی به بیماران سینوزیت مزمن آموزش دیده اند.
خطرات وعوارض بسیار نادری که در جراحی سینوس وجود دارد عبارتند از:
- خونریزی: در هر جراحی آندوسکوپی سینوس مقداری از دست دادن خون وجود دارد که به خوبی قابل تحمل است. به ندرت، ممکن است خونریزی غیرقابل کنترل فراوانی وجود داشته باشد که جراح عمل را مجبور کند بینی را با بسته های بینی بسته بندی کند.
- نشت CSF: بینی توسط یک استخوان نازک کاغذی (صفحه کریبریفرم) از مغز و بالشتک مایع CSF اطراف آن جدا می شود. هنگامی که یک شکاف موجود در صفحه کریبریفرم در طی جراحی آندوسکوپی سینوس باز می شود، یا شکافی در حین جراحی رخ می دهد، مایع مغزی می تواند به داخل بینی نشت کند. اکثر این نشت ها را می توان در طول جراحی تشخیص داد و به طور مناسب مهر و موم کرد. به ندرت، نشت مایع مغزی نخاعی ممکن است پس از ترشح به صورت نشت مایع از یک طرف بینی ظاهر شود یا زمانی که بیمار با سردرد طاقتفرسا، استفراغ و از دست دادن انعطاف پذیری گردن مراجعه میکند، میتواند به صورت مننژیت ظاهر شود.
- مشکلات بینایی: ورقه نازکی از استخوان به نام lamina papyracea بینی را از حفره کره چشم که بلافاصله در کنار آن قرار دارد جدا می کند. به ندرت، زمانی که عصب بینایی آسیب دیده باشد، از دست دادن بینایی رخ می دهد. گاهی اوقات، عضلات مسئول حرکات کره چشم ممکن است آسیب ببینند و باعث دوبینی شوند. علاوه بر این، مجرای اشک موجود در یک فرورفتگی در جلوی بینی می تواند آسیب ببیند و مانع از خروج اشک شود که منجر به آبریزش چشم می شود.
- عود بیماری: جراحی آندوسکوپی سینوس تسکین قابل توجهی را برای تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به سینوزیت فراهم می کند. علت اصلی سینوزیت، مانند آلرژی، نیاز به داروی طولانی مدت دارد، زیرا جراحی سینوس بینی به خودی خود نمی تواند علت زمینه ای را درمان کند. عدم پایبندی به چنین داروهای تجویز شده می تواند منجر به عود شود.
- تغییر در صدا: لحن صدا دارای کیفیت تشدید بینی است. هنگامی که بینی مسدود می شود، که در بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن بسیار شایع است، تون بینی وجود ندارد. شما به راحتی می توانید با فشار دادن بینی خود در حین صحبت کردن، آنچه را که می خواهم بیان کنم، درک کنید و بلافاصله متوجه تغییر در صدای خود خواهید شد. با رفع گرفتگی بینی و برداشتن پولیپ/توده ای که باعث انسداد حفره بینی می شود، لحن بینی بازیابی می شود و متوجه تغییر در صدای خود خواهید شد.
- کاهش حس بویایی: اگرچه از دست دادن کامل یا جزئی بویایی به عنوان یک عارضه گزارش می شود، اما بروز آن به ندرت دیده می شود. اکثر بیماران می گویند که حس بویایی آنها پس از جراحی بهبود یافته است.
- عوارض جراحی تیغه بینی: هنگامی که جراحی تیغه بینی با جراحی آندوسکوپی سینوس ترکیب می شود، عوارض کمی مشاهده می شود. خونریزی و عفونت در تیغه بینی ممکن است رخ دهد. سوراخ شدن سپتوم زمانی رخ می دهد که یک سوراخ از طریق و از طریق سپتوم وجود داشته باشد. این بیماران ممکن است دچار گرفتگی بینی و به ندرت تنفس پر سر و صدا شوند. تغییر حس در دندان های بالا، لب می تواند تا چند ماه پس از جراحی سپتوم باقی بماند.
- کبودی اطراف چشم گاهی اوقات پس از جراحی آندوسکوپی سینوس قابل مشاهده است. این امر در بیمارانی که تحت عمل جراحی زیبایی بینی (اصلاح ظاهر خارجی بینی) همراه با جراحی آندوسکوپی سینوس قرار می گیرند، بیشتر دیده می شود.
عوارض جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس چیست؟
همانطور که در بالا ذکر کردم، اکثر بیمارانی که تحت عمل جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس قرار می گیرند مزایای قابل توجهی دارند. هنگامی که یک تیم جراح سینوس با تجربه، مانند تیمی که در سینوس داکتر، جراحی بینی و سینوس را انجام می دهد، عوارض جانبی بسیار کم وجود دارد. تجهیزات پیشرفته نیز در کاهش بروز عوارض جانبی نقش بسزایی دارند.
عوارض جانبی شایعی که پس از جراحی آندوسکوپی سینوس مشاهده می شود، از نادر تا بسیار نادر است
- خون ریزی
- عوارض جراحی سپتوم
- تغییر در صدا
- کبودی اطراف چشم
- کاهش حس بویایی
- نشت CSF
- مشکلات بینایی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به بیمار توصیه می شود در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر فوراً با تیم جراحان خود تماس بگیرد
- تب با دمای بیش از 101 درجه فارنهایت
- تغییر بینایی یا بدتر شدن سردرد یا درد صورت که با داروهای مسکن تجویز شده تسکین نمی یابد
- کبودی روی صورت
- خونریزی مداوم بینی از جلو یا پشت بینی
- حالت تهوع، استفراغ یا مشکل در خم کردن گردن به جلو
دکتر سوره علاف اکبری متخصص گوش و حلق و بینی، فلوشیپ جراحی پلاستیک و ترمیمی صورت
در سال 1373 با رتبه 111 کنکور سراسری و قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهر تهران شد و جزء 5 نفر اول در دانشگاه ایران بود. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص بلافاصله موفق به قبولی در رشته تخصصی گوش و حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یزد گردید. دوره تکمیلی جراحی پلاستیک و ترمیمی صورت را در دانشگاه تهران سپری کرده است.
دکتر علاف اکبری خدماتی مانند: جراحی بینی،جراحی زیبایی پلک، جراحی زیبایی گوش،پروتز چانه، پروتز گونه،لیفت صورت، لیفت ابرو و سایر خدمات مربو ط به جوانسازی پوست را در کلینیک آراد شهر اردبیل و مطب شخصی خود در شهر تهران ارائه می دهند.
0 دیدگاه