لوزه ها که بخشی از سیستم ایمنی هستند، حلقه محافظی را اطراف و پشت دهان و حفره بینی تشکیل می دهند. جراحی لوزه، روش جراحی است که با هدف درمان بیماری انجام می شود و با در آوردن لوزه ها همراه می باشد. لوزه ها، میکروب هایی مانند ویروس ها و باکتری ها را به خود می گیرند و از ورود عوامل بیماری زا به بدن از راه بینی و دهان پیشگیری می کنند. اندازه لوزه ها به مرور زمان تغییر می کند و عمدتا در کودکان بزرگ تر از دوران بزرگسالی است. بزرگ شدن لوزه ها در کودکان، احتمال بروز مشکلات تنفسی را افزایش خواهد داد.
التهاب لوزه چیست؟
لوزه ها، جهت مقابله با بیماری ها، انواع خاصی گلبول سفید تولید می کنند. در نتیجه، لوزه ها به عنوان اولین خط سیستم دفاعی بدن در مقابل باکتری ها و ویروس هایی که از راه دهان وارد می شوند، عمل می کنند. این عملکرد ممکن است باعث شود لوزه ها مستعد عفونت و التهاب شوند. این مشکل عمدتا در کودکان مشاهده می شود، چرا که سیستم ایمنی کودکان نسبت به بزرگسالان حساس تر می باشد.
👇👇 برای درخواست مشاوره تلفنی رایگان فرم زیر را پر کنید. 👇👇
بزرگ بودن لوزه ها چه مشکلاتی را می تواند ایجاد کند؟
لوزه ها بعد از عفونت های ادامه دار و شدید، بزرگ می شوند. البته گاهی ممکن است لوزه ها به طور طبیعی بزرگ باشند. بزرگ بودن لوزه ها می تواند منجر به بروز مشلات زیر شود:
- مشکلات تنفسی
- قطع تنفس هنگام خواب که اصطلاحا آپنه انسدادی خواب نام دارد
- مشکلات بلع
جراحی لوزه می تواند به درمان مشکلات گفته شده کمک کند. در این مقاله سعی داریم به بررسی دلایل انجام جراحی لوزه، روند و دوره نقاهت این روش جراحی بپردازیم.
جراحی لوزه چیست؟
جراحی لوزه، روش جراحی است در آن لوزه های کامی از پشت حلق بیمار برداشته می شوند. سال ها از این روش جراحی به منظور درمان التهاب لوزه مزمن استفاده می شد. اما امروزه، جراحی لوزه به درمان مشکلات تنفسی به خصوص در کودکان کمک می کند.
از جمله دلایل انجام جراحی لوزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- التهاب لوزه باکتریایی و مزمن
- آپنه انسدادی خواب
- خرخر
- مشکلات تنفسی در پی التهاب و بزرگ شدن لوزه ها
- سرطان
- خونریزی لوزه ها
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که در صورتی که ویروس، علت عفونی شدن لوزه ها باشد، جراحی لوزه نمی تواند موثر باشد.
آمادگی قبل از جراحی لوزه
- بیمار باید از دو هفته قبل از جراحی، مصرف داروهای ضد التهابی را قطع کند. داروهایی از قبیل آسپیرین، ایبوبروفن و ناپروکسن. این داروها احتمال خونریزی حین و بعد از عمل را افزایش می دهند.
- بیمار باید مصرف هر گونه دارو از جمله مکمل های گیاهی و ویتامین ها را به پزشک اطلاع دهد.
- جهت انجام این روش جراحی، بیمار باید ناشتا باشد. به همین خاطر، از خوردن و آشامیدن مواد غذایی، شش تا هشت قبل از جراحی باید خودداری شود. خالی بودن معده احتمال بروز حالت تهوع زیر بیهوشی را کاهش می دهد.
- توصیه می شود فردی از دوستان و یا اعضای خانواده، روز جراحی بیمار را همراهی کند. بسیاری از بیماران می توانند یک هفته بعد به محل کار خود و یا مدرسه برگردند.
روند جراحی لوزه به چه صورت انجام می شود؟
بیمار بعد از انجام جراحی می تواند به منزل برگردد. با این حال، بیمار باید نکات گفته شده قبل از جراحی را رعایت کند.
راه های مختلفی برای درآوردن لوزه ها وجود دارد که شایع ترین آن ها عبارتند از:
- برش لوزه ها با استفاده از چاقوی جراحی
- استفاده از ارتعاش و بریدن لوزه ها
- سوزاندن لوزه ها با حرارت
جراحی لوزه، تحت بیهوشی انجام می شود، در حدود نیم ساعت به طول می انجامد و بیمار هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد.
دوره نقاهت و مراقبت های بعد از جراحی لوزه
بلافاصله بعد از پایان جراحی، بیمار به اتاق ریکاوری منتقل و علائم حیاتی مانند تنفس و ضربان قلب بررسی می شوند. بعد از ثابت شدن وضعیت، دستور مرخصی صادر خواهد شد.
ممکن است برخی بیماران بعد از جراحی، از مقدار جزئی درد شکایت کنند. در چنین شرایطی، مصرف داروهای مسکن برای بیمار تجویز خواهد شد. در کنار مصرف دارو، رعایت موارد زیر می تواند به تسریع روند بهبودی کمک کند:
- مصرف هر چه بیشتر آب و مایعات
- رژیم غذایی باید حاوی مواد غذایی باشند که بلع راحتی دارند، مانند موز و پوره سیب
- استراحت تا حد امکان، به خصوص چند روز اول جراحی
توصیه می شود روزهای اول بعد از جراحی، بیمار مواد غذایی گرم و نرم مصرف کند و از چند روز بعد، بستنی و دیگر مواد خوراکی به رژیم غذایی اضافه شوند. از خوردن مواد غذایی جامد، سفت و تند باید خودداری شود.
خرخر هنگام خواب، تا دو هفته طبیعی است و نشان از مشکل خاصی نیست. اما در صورت مشاهده مشکل تنفسی تا دو هفته بعد از جراحی، حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
آن چه که باید به آن اشاره کنیم است که جراحی لوزه، احتمال بروز عفونت گلو در آینده را کاهش خواهد داد.
بسیاری از بیماران سوال می پرسند که آیا جراحی لوزه، می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. در پاسخ باید بگوییم، جراحی لوزه روش بسیار رایجی است و می تواند که با عوارضی همراه باشد. مواردی از قبیل:
- حساسیت به ماده بیهوشی
- خونریزی ناحیه جراحی
- تورم
- عفونت
- تب
کلام آخر
جراحی لوزه که در علم پزشکی با عنوان تانسیلکتومی نیز شناخته می شود، روشی است که جهت درمان عفونت های مزمن در لوزه ها و یا سایر عوارض از قبیل مشکلات تنفسی از سوی پزشک تجویز می شود. این روش جراحی کاملا ایمن است. اما با این حال توصیه می شود جهت انجام این روش جراحی حتما با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت داشته باشید. نکته بسیار مهم این است، در صورتی که عفونت لوزه ها ویروسی باشد، جراحی لوزه از سوی پزشک تجویز نخواهد شد.
سوالات متداول
دکتر سوره علاف اکبری متخصص گوش و حلق و بینی، فلوشیپ جراحی پلاستیک و ترمیمی صورت
در سال 1373 با رتبه 111 کنکور سراسری و قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهر تهران شد و جزء 5 نفر اول در دانشگاه ایران بود. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص بلافاصله موفق به قبولی در رشته تخصصی گوش و حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یزد گردید. دوره تکمیلی جراحی پلاستیک و ترمیمی صورت را در دانشگاه تهران سپری کرده است.
دکتر علاف اکبری خدماتی مانند: جراحی بینی،جراحی زیبایی پلک، جراحی زیبایی گوش،پروتز چانه، پروتز گونه،لیفت صورت، لیفت ابرو و سایر خدمات مربو ط به جوانسازی پوست را در کلینیک آراد شهر اردبیل و مطب شخصی خود در شهر تهران ارائه می دهند.
0 دیدگاه