دکتر سوره علاف اکبری / جراحی بینی / انواع بیهوشی در جراحی بینی
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

انواع بیهوشی در جراحی بینی

جراحی بینی را می توان با روش های بیهوشی مختلفی مانند بی حسی موضعی، آرام بخش وریدی و بیهوشی عمومی انجام داد. هر روش مزایا و معایب خودش را دارد و از نظر هزینه و عوارض جانبی با هم فرق دارند. پزشک جراح بینی معمولا آزمایش هایی قبل از عمل برای تعیین نوع بیهوشی از بیمار می گیرد. در تمام روش های بیهوشی در جراحی بینی از لیدوکائین و اپی نفرین برای بی حس کردن بینی و کاهش خونریزی استفاده می شود.

بیهوشی در عمل بینی قوزدار
بیهوشی در جراحی قوز بینی
بیهوشی در جراحی بینی

چه نوع بیهوشی برای جراحی بینی بهتر است؟

یکی از مهم ترین فاکتورهای جراحی بینی، نوع بیهوشی آن است. برای جراحی گزینه های بیهوشی مختلفی وجود دارند و پزشک تمام این راه ها را به شما می گوید تا با همفکری هم بهترین گزینه را برای بیهوشی در جراحی بینی انتخاب کنید.

محل جراحی در انتخاب نوع بیهوشی بسیار مهم است، مثلا جراحی بینی می تواند در مطب جراح، مرکز جراحی یا بیمارستان انجام شود که هر کدام بر انتخاب روش بیهوشی اثر می گذارند. یک پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار و پیچیدگی عمل، یکی از گزینه های زیر را برای جراحی انتخاب می کند:

بی حسی موضعی در جراحی بینی

تا چندین دهه پیش، اکثر جراحان بینی از این روش استفاده می کردند. اگر می خواهید بدانید در بی حسی موضعی بیمار چه حسی دارد باید بگوییم که بی حسی موضعی مشابه با تجربه بی حسی در مطب دندانپزشکی است. قسمت های بیرونی و داخلی بینی با بی حسی موضعی و مخلوطی از لیدوکائین و اپی نفرین بی حس می شوند که البته این کار کمی دردناک است.

هنگامی که محلول لیدوکائین به بینی تزریق می شود، ناحیه کاملاً بی حس می شود. از آنجایی که اپی نفرین رگ های خونی را منقبض می‌کند، معمولاً خونریزی بسیار کم است. معمولا بیماران قبل از جراحی بینی عصبی هستند بنابراین جراح بینی قبل از عمل داروهای آرامش بخشی (مانند والیوم) را به صورت خوراکی یا تزریقی به بیمار می دهند.

صرف نظر از نوع بیهوشی در جراحی بینی، پزشک همیشه با بی حسی موضعی (لیدوکائین مخلوط با اپی نفرین) مستقیماً بینی را بی حس می کند تا میزان خونریزی در حین جراحی کاهش یابد. امروزه اکثرا پزشکان این روش را برای جراحی بینی به کار نمی برند زیرا عمل بینی بسیار پیچیده است و جراح ترجیح می دهد بیمار حین عمل بیدار و هشیار نباشد.

بی حسی موضعی در جراحی بینی

مزایا و معایب بی حسی موضعی در جراحی بینی

از مزایای این روش می توان به حداقل دارو مصرفی، عدم ایجاد تهوع و استفراغ بعد از عمل، خونریزی کمتر، دوران نقاهت کمتر و کاهش زمان عمل اشاره کرد. البته این روش کم هزینه ترین روش جراحی بینی نیز است.

از معایب روش موضعی بیهوشی در جراحی بینی باز نبودن دست پزشک در تغییرات زیاد روی بینی است.

خواب مصنوعی با آرام بخش وریدی(IV)

در طول جراحی بیمار آرام و آگاه است و احساس ناراحتی نمی کند. این روش با بیهوشی عمومی متفاوت است، و از آرامبخش هایی استفاده می شود که هوشیاری بیمار کاملا از بین نرود. برای کمک به تنفس بیمار، لوله های پلاستیکی کوچکی در دهان بیمار می گذارند تا فرآیند تنفس مختل نشود. جراح، بینی را با محلول های بی حس کننده موضعی (مانند زایلوکائین یا مارکائین)، بی حس می کند.

متخصص بیهوشی علائم حیاتی بیمار را کنترل می کند و داروها را از طریق آنژیوکت وریدی برای بیهوشی بیمار تزریق می کند. تاثیر اکثر این داروها بسیار کوتاه است بنابراین باید تحت نظر متخصص بیهوشی تزریق شوند. اگر این داروها کمتر و زیادتر از مقدار درست تزریق شوند، مشکلاتی را حین جراحی برای سلامتی بیمار ایجاد می کنند. پس از قطع داروی IV، بیمار در عرض چند دقیقه هوشیاری کامل خود را به دست می آورد.

جراحی بینی افتاده دکتر سوره علاف اکبری

مزایا و معایب بیهوشی وریدی در جراحی بینی

چون در این روش بیهوشی از داروهای ضعیفی برای آرام شدن و بی حسی بیمار استفاده می کنند، تهوع و استفراغ بعد از عمل کمتر است. همچنین پس از عمل نیز زمان ریکاوری و هشیاری کامل بیمار بسیار کوتاه است.

بیهوشی عمومی برای جراحی بینی

نمونه جراحی قوز بینی
نمونه جراحی قوز بینی در خانم جوان

در بیهوشی عمومی بیمار کاملاً در خواب است و هیچ چیزی را متوجه نمی شود در این روش با کمک تجهیزات پزشکی عملکرد تنفس را گزارش می کند و با نظارت متخصص بیهوشی تنفس کنترل می شود. این دستگاه ضربان قلب، ریتم نبض، سطح اکسیژن خون و فشار خون و… را لحظه به لحظه کنترل می کند. متخصص بیهوشی از این اطلاعات برای تعیین میزان گازهای استنشاقی و داروهای داخل وریدی برای بیهوشی کامل بیمار استفاده می کند.

از جهات مختلفی در بیهوشی عمومی کنترل وضعیت بیمار راحت تر است. با کمک یک لوله تنفسی، متخصص بیهوشی می تواند از چکیدن خون در حین جراحی به داخل نای بیمار جلوگیری کند. چون متخصص بیهوشی می تواند تنفس را به طور کامل با دستگاه مدیریت کند، بیمار را می توان به سطح عمیق تری از بیهوشی رساند تا فشار خون را پایین بیاید و به حداقل رساندن خونریزی، کبودی و تورم کمک کند.

البته روش بیهوشی عمومی در جراحی بینی گران ترین گزینه است زیرا هزینه اتاق عمل، بیمارستان و متخصص بیهوشی به دستمزد خود جراح زیبایی بینی نیز اضافه خواهند شد.

مزایا و معایب بیهوشی عمومی در جراحی بینی

از مزایای جراحی بینی با بیهوشی عمومی می توان به عدم احساس درد در بیمار، نظارت عملکرد کلی بدن توسط پزسک متخصص اتاق عمل و کنترل تنفس با کمک لوله های تنفسی اشاره کرد.

از معایب این روش بیهوشی می توان به تهاجمی بودن آن اشاره کرد. از طرفی پزشک نمی تواند در طول عمل با بیمار صحبت کند و چون بیمار بیهوشی کامل داشته است میزان تهوع و استفراغ بعد از عمل بیشتر خواهد شد. گاهی اوقات ریه بیمار دچار عارضه می شود و همچنین تاخیر در هوشیاری کامل ممکن است دردسر ساز شود.

بیشتر بخوانید: عوارض جراحی زیبایی بینی

تفاوت خواب مصنوعی با بیهوشی کامل

در روش خواب مصنوعی بیمار به محیط اطرافش آگاه است و صداها را می شنود اما در بیهوشی عمومی یا کامل، فرد کاملا خواب است و به محیط اطرافش آگاه نیست.

علت به هوش نیامدن بعد از عمل بینی

داروهای بیهوشی چه در روش خواب مصنوعی چه بیهوشی عمومی باید حتما تحت نظر یک متخصص بیهوشی به کار روند در غیر این صورت بیمار ممکن است بعد از عمل بینی به هوش نیاید.

عوارض بیهوشی بعد از عمل بینی

بیهوشی در جراحی بینی مانند سایر جراحی ها عوارض مختلفی دارد که بارزترین آن ها حالت تهوع و استفراغ است. بیمار بعد از بیهوشی ممکن است دچار یبوست شود به همین دلیل اکثر پزشکان قبل از کار کردن معده بیمار را مرخص نمی کنند.

سخن آخر

بالاخره کدام روش بیهوشی در جراحی بینی برای بیمار مناسب است. این سوال را فقط یک جراح متخصص می تواند پاسخ دهد. پزشک با در نظر گرفتن سابقه بیماری و جراحی های گذشته فرد، بهترین روش بیهوشی را پیشنهاد می کند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]
برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

1 دیدگاه
  1. وای موقع عمل بینی من پونصد بار بی حسی دادن تا تونستن کارو شروع کنن/ دیگه واقعا گریم گرفته بود

    پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 1 =

تماس با دکتر علاف اکبری