جراحی پولیپ بینی در پولیپ های کوچک بینی لازم نیست زیرا ممکن است مشکلی ایجاد نکنند و مورد توجه قرار نگیرند. پولیپ های بزرگتر بینی می توانند باعث مسدود شدن مجاری بینی یا سینوس های شما شوند و مشکلات تنفسی، از دست دادن حس بویایی، عفونت های مکرر سینوسی و سایر مشکلات دیگر را برای شما ایجاد کنند. اگرچه پولیپ بینی می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد، اما در بزرگسالان، به ویژه آنهایی که مبتلا به آسم، عفونت های مکرر سینوسی و آلرژی هستند، شایع تر است. کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک اغلب دچار پولیپ بینی می شوند. داروها اغلب می توانند اندازه پولیپ های بینی را کاهش دهند یا آنها را از بین ببرند، اما گاهی اوقات برای برداشتن آنها جراحی لازم است. حتی گاهی پس از درمان موفقیت آمیز، پولیپ بینی اغلب برمی گردد. در این مقاله به بررسی پولیپ بینی، علائم و تشخیص پولیپ بینی و همچنین آنچه از درمان پولیپ بینی می توان انتظار داشت، می پردازیم.
بیشتر بدانید : جراحی بینی با لیزر
پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی توده های نرم و غیر سرطانی هستند که در پوشش بینی می توانند ایجاد شوند. معمولا پولیپ ها در مجرای بینی یا سینوس های پارانازال قرار دارند و بیمارانی که پولیپهای کوچک دارند ممکن است حتی از وجود آن ناآگاه باشند، در حالی که پولیپهای بزرگ باعث انسداد بینی و علائم مرتبط با آن میشوند.
چه چیزی باعث پولیپ بینی می شود؟
پولیپ بینی در بافت ملتهب پوشش بینی رشد می کند که به آن مخاط بینی نیز میگویند. در طول دوره آلرژی یا عفونت، پوشش بینی ملتهب می شود و در نتیجه باعث تحریک، تورم و تولید بیش از حد مخاط می شود. برخی از محرک های پولیپ بینی عبارت اند از:
- رینیت آلرژیک یا تب یونجه
- آسم
- سینوزیت مزمن
- ناهنجاری های ساختاری
- ژنتیک
علائم پولیپ بینی
پولیپ بینی با التهاب مزمن پوشش مجرای بینی و سینوس ها (سینوزیت مزمن) همراه است. ممکن است پولیپ بینی کوچک داشته باشید و هیچ علامت یا علامتی را تجربه نکنید. اگر چندین پولیپ یا پولیپ بزرگ دارید، ممکن است مجرای بینی و سینوس های شما را مسدود کنند. در نتیجه این شرایط در بینی و سینوس های شما، ممکن است برخی از علائم و نشانه های زیر را تجربه کنید:
- آبریزش بینی
- گرفتگی مداوم بینی
- قطره بعد از بینی (مخاط اضافی در گلو می چکد)
- کاهش یا عدم حس بویایی
- کاهش حس بویایی یا چشایی
- فشار سینوسی و سردرد
- خرناس
- خارش دور چشم
- آبریزش بینی همراه مخاط یا چرک
- مشکلات تنفسی
تشخیص پولیپ بینی
معمولاً هنگام نگاه کردن متخصص به مجرای بینی با ابزاری به نام نازوآندوسکوپی، پولیپهای بینی قابل مشاهده هستند. پولیپ ها می توانند در سینوس ها عمیق تر باشند، در ناحیه پشت استخوان های صورت شما که به حفره بینی شما متصل می شود.همچنین ممکن است متخصص نیاز به بررسی سینوس های شما با انجام آندوسکوپی بینی داشته باشد. برای اینکه ارزیابی کامل صورت بگیرد، ممکن است تست های آلرژی، سی تی اسکن یا حتی ام آر آی نیز توصیه بشوند.
درمان پولیپ بینی
ابتدا بینی و سینوس های شما باید توسط متخصص گوش و حلق و بینی با تجربه دقیق بررسی و ارزیابی شود. زمانی که پولیپ بینی توسط متخصص تشخیص داده شود، می توان گزینه های درمانی را مورد بحث قرار داد و همچنین شناسایی علت زمینه ای پولیپ بینی بسیار مهم است تا درمان هدفمندتر و موفقیت آمیزتر بشود.
گزینه های درمانی غیر جراحی پولیپ بینی
- آنتی هیستامین ها : به ویژه برای التهاب ناشی از آلرژی مفید هستند.
- اسپریهای استروئیدی بینی : میتواند برای کاهش موقت علائم به رفع انسداد و کوچک کردن پولیپ کمک کند.
- استروئیدهای خوراکی : برای کاهش موقت علائم، اگرچه فقط یک درمان کوتاه مدت برای عوارض جانبی شدید است.
- آنتی بیوتیک : برای درمان پولیپ های ناشی از عفونت باکتریایی مفید هستن.
برداشتن پولیپ بینی با جراحی
در شرایطی که درمانهای غیرجراحی تسکین مؤثری از علائم ایجاد نمیکنند، برداشتن پولیپ بینی ممکن است در نظر گرفته شود. معمولاً جراحی پولیپ بینی به عنوان بخشی از جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس یا عمل FESS انجام می شود. این یک روش کم تهاجمی است که از طریق سوراخ های بینی انجام می شود، بنابراین هیچ جای زخم قابل مشاهده ای وجود ندارد. در زمان عمل، یک دوربین کوچک برای هدایت ابزار برای برداشتن پولیپ بینی، باز کردن مجرای بینی و همچنین باز کردن سینوس های بینی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از جراحی برداشتن تمام عفونت و التهاب داخل سینوس بینی و همچنین باز شدن سینوس های بینی است تا امکان تحویل دارو پس از جراحی فراهم شود. این جراحی می تواند به صورت یک روز انجام شود و تنها به حداقل زمان مرخصی نیاز دارد.
برداشتن پولیپ بینی با جراحی ممکن است منجر به کاهش علائم شود. با این حال، ممکن است برای جلوگیری از رشد مجدد پولیپ بینی، به درمان های پزشکی اضافی مانند استروئیدهای داخل بینی نیاز باشد. در نهایت، درمان موفقیت آمیز پولیپ بینی شامل تشخیص صحیح عوامل زمینه ای موثر در آن و همچنین مدیریت جامع پوشش بینی با درمان جراحی و پزشکی است.
جراحی پولیپ بینی چگونه انجام میشود؟
- شما یک بیهوشی عمومی خواهید داشت و کاملاً خواب خواهید بود. این عمل در داخل بینی انجام خواهد شد. در قسمت خارجی بینی هیچ برشی وجود نخواهد داشت. هیچ تغییری در شکل بینی شما ایجاد نخواهد شد.
- از ابزارهای کوچکی در داخل بینی برای بیرون آوردن هر پولیپ استفاده می شود که سپس برای بررسی زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه فرستاده می شود.
- جراح سینوسهای شما را میشوید تا هرگونه عفونتی را که ممکن است توسط پولیپها در داخل گیر کرده باشد، از بین ببرد. اگر خونریزی وجود داشته باشد، جراح گاز پنبه ای (یک بسته) آغشته به وازلین را در داخل بینی شما قرار می دهد تا خونریزی را متوقف کند، یا ممکن است از یک پانسمان مانند لاستیک اسفنجی استفاده کند.
- گاهی اوقات اگر بینی در داخل بینی بسیار باریک باشد، جراح ممکن است آتل های پلاستیکی را در داخل بینی بگذارد تا بافت ها هنگام بهبودی به هم نچسبند. از آنجایی که شما خواب هستید، در حین عمل به هیچ وجه دردی احساس نخواهید کرد.
- بعد از عمل و بهوش آمدن احتمالاً روز بعد از عمل خود برای رفتن به خانه مناسب خواهید بود.
بیشتر بدانید : مشاوره قبل از جراحی بینی
عوامل خطر پولیپ بینی
هر شرایطی که به التهاب مزمن در مجاری بینی یا سینوسها کمک میکند (سینوزیت مزمن)، مانند عفونت یا آلرژی، ممکن است خطر ابتلا به پولیپ بینی را افزایش دهد.
شرایطی که اغلب با پولیپ بینی همراه است عبارتند از:
- آسم، بیماری که باعث التهاب و انقباض راه های هوایی می شود
- حساسیت به آسپرین، پاسخی شبیه آلرژی به آسپرین یا سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی – مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین، دیگران) و ناپروکسن (Aleve)
- سینوزیت قارچی آلرژیک (حساسیت به قارچ های موجود در هوا)
- فیبروز کیستیک، یک اختلال ژنتیکی است که منجر به تولید و ترشح مایعات غیر طبیعی، از جمله مخاط غلیظ از غشای بینی و سینوس می شود.
- سندرم چرگ اشتراوس، یک بیماری نادر که باعث التهاب رگ های خونی می شود
سایر عوامل خطر عبارتند از:
سن. پولیپ بینی در بزرگسالان شایع تر است. سابقه خانوادگی. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ممکن است ژن یا ژن هایی را به ارث ببرید که احتمال ابتلا به بینی را افزایش می دهد
عوارض احتمالی جراحی پولیپ بینی
- مانند هر عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی، خطر بسیار کمی از عوارض مربوط به قلب و ریه ها در جراحی پولیپ بینی وجود دارد.
- آزمایشاتی که قبل از عمل انجام خواهید داد، اطمینان حاصل می کند که می توانید عمل را به ایمن ترین شکل ممکن انجام دهید و خطر چنین عوارضی را بسیار نزدیک به صفر می کند.
- اگر در حین عمل خونریزی زیادی داشته باشید، جراح ممکن است بسته ها را برای یک روز بیشتر داخل بینی شما بگذارد. اگر بعد از برداشتن بسته ها خونریزی زیادی داشت، جراح آنها را با بیهوشی موضعی یا عمومی دوباره داخل می کند.
- گاهی اوقات در افرادی که مجرای بینی باریکی دارند، کناره های بینی ممکن است در حین التیام با نوارهایی از بافت اسکار که چسبندگی نامیده می شود به هم بچسبند. این چسبندگی ها اغلب می تواند توسط جراح زمانی که شما را در کلینیک سرپایی می بیند، آزاد کند.
- در برخی افراد، پولیپ می تواند دوباره عود کند. این ممکن است در عرض یک سال اتفاق بیفتد یا ممکن است چندین سال بعد رخ دهد. نمی توان گفت که آیا پولیپ شما دوباره عود خواهد کرد یا خیر، فقط زمان مشخص خواهد کرد.
دکتر سوره علاف اکبری متخصص گوش و حلق و بینی، فلوشیپ جراحی پلاستیک و ترمیمی صورت
در سال 1373 با رتبه 111 کنکور سراسری و قبولی در رشته پزشکی وارد دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهر تهران شد و جزء 5 نفر اول در دانشگاه ایران بود. پس از اخذ مدرک دکترای عمومی و شرکت در امتحان تخصص بلافاصله موفق به قبولی در رشته تخصصی گوش و حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی یزد گردید. دوره تکمیلی جراحی پلاستیک و ترمیمی صورت را در دانشگاه تهران سپری کرده است.
دکتر علاف اکبری خدماتی مانند: جراحی بینی،جراحی زیبایی پلک، جراحی زیبایی گوش،پروتز چانه، پروتز گونه،لیفت صورت، لیفت ابرو و سایر خدمات مربو ط به جوانسازی پوست را در کلینیک آراد شهر اردبیل و مطب شخصی خود در شهر تهران ارائه می دهند.
0 دیدگاه