دکتر سوره علاف اکبری / جراحی بینی / آیا نگران باز کردن اسپلینت یا گچ بینی خود هستید؟
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

آیا نگران باز کردن اسپلینت یا گچ بینی خود هستید؟

گچ بینی

پس از انجام هر نوع جراحی باید به دستورالعمل‌هایی که پزشک به شما ارائه می‌نماید به دقت عمل نمائيد تا بتوانید به نتایج دلخواه دست یابید. جراحی بینی یکی از جراحی‌های حساس و چالش برانگیز می‌باشد که هر ساله تعداد زیادی از افراد آن را انجام می‌دهند. پس از جراحی بینی باید نکات زیادی را رعایت نمائید، به عنوان مثال غذاهایی که مصرف می‌نمائید، طریقه‌ی خوابیدن، انجام فعالیت‌های ورزشی، نحوه‌ی حمام رفتن و ….

با رعایت تمام این نکات می‌توانید امیدوار باشید که نتایج مطلوبی را از جراحی بینی کسب خواهید کرد.

گچ بینی یا اسپلینت

گچ بینی به منظور حفاظت و حمایت از پل و تیغه‌ی بینی به کار برده می‌شود. استخوان‌ها و غضروف‌های بینی حین جراحی دستخوش تغییرات بسیاری می‌شوند، گچ بینی کمک می‌نماید که استخوان‌ها در طی دوران بهبودی پس از جراحی دچار تغییر حالت یا تغییر مکان نشوند. اسپلنت در مورد اکثر جراحی‌های بینی به کار برده می‌شود؛ جراحی‌هایی مانند بینی استخوانی، بینی گوشتی، بینی طبیعی، بینی فانتزی، جراحی ترمیمی بینی، شکستگی بینی و …

ویژگی اسپلینت‌ها

  • جنس موادی که در ساخت گچ بینی به کار برده می شود از پلاستیک، فلز یا سیلیکون می‌باشد
  • ضد آب می‌باشند
  • طوری طراحی شده‌اند که تنفس پوستی به راحتی امکان پذیر باشد
  • باعث عفونت و تحریک پوستی نمی‌شوند.
  • بدون چسبندگی بوده و به طور مستقیم روی پوست بینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

علت استفاده از اسپلینت

تطابق بافت‌های نرم و پوست بینی با فرم جدید بینی
تثبیت استخوان‌های بینی در موقعیت جدید
جاوگیری از وارد آمدن هرگونه ضربه پس از جراحی
بعضی از مطالعات نشان داده‌اند که اسپلینت می‌تواند در کاهش ادم و تورم پس از جراحی نقش موثری داشته باشد.

مدت زمان استفاده از گچ بینی پس از جراحی

در اکثر جراحی‌های بینی (مربوط به بینی استخوانی، گوشتی، طبیعی و …) بلافاصله پس از پایان جراحی، اسپلینت روی بینی گذاشته می‌شود، مدت زمانی که گچ باید روی بینی بماند با توجه به نظر پزشک، نوع بینی و تغییراتی که روی بینی بیمار انجام شده است، بستگی دارد اما به طور کلی نظر اکثر پزشکان این است که گچ بینی حداقل یک هفته و حداکثر ده روز روی بینی باقی بماند. همان طور که گفته شد این مدت ممکن است با توجه به نظر جراح بینی کمتر یا بیشتر شود.

نکاتی که در هنگام استفاده از گچ بینی باید رعایت کرد

نوع اسپلینتی روی بینی شما گذاشته شده است اهمیت چندانی ندارد بلکه نحوه مراقبت از آن مهم می‌باشد. در تمام زمانی که اسپلنت روی بینی شما قرار دارد لازم است که نکات زیر را رعایت کنید:

  • به هیچ عنوان سعی نکنید گچ را از روی بینی بردارید.
  • محل گچ را تغییر ندهید، از هرگونه تنظیم آن به سمت جلو یا عقب خودداری نمائيد، گچ باید در همان محلی که توسط جراح بینی قرار داده شده است باقی بماند.
  • از وارد کردن هرگونه فشار به گچ بینی خودداری نمائيد، فشار و ضربه روی گچ می‌تواند منجر به تغییر حالت استخوان‌ها و غضروف‌های داخل بینی شود ودر مواردی اگر شدت ضربه شدید باشد حتی ممکن است احتیاج به جراحی ترمیمی داشته باشید.
  • از شستشوی گچ، ریختن آب یا هرگونه ماده‌ی دیگری روی آن خودداری نمائید، حمام رفتن تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است ممنوع می‌باشد (می‌توانید سر و بدن خود را بشوئيد اما از ریختن آب به صورت مستقیم روی صورت و بینی خود باید خودداری نمائيد)
برداشتن اسپلینت بینی

برداشتن گچ بینی

برداشتن گچ بینی در گذشته مرحله‌ای دردناک از جراحی زیبایی بینی محسوب می‌شد که دلیل آن تکنیک‌های خاصی بود که در هنگام گذاشتن اسپلینت استفاده می‌شد. اما در حال حاضر با پیشرفت‌های فراوانی که در جراحی بینی حاصل شده است بیماران هنگام برداشتن آتل هیچ‌گونه دردی را حس نمي‌کنند. برخی بیماران هنگام برداشتن گچ ممکن است برای چند لحظه فشار اندکی را روی بینی خود احساس نمایند که با توجه به اینکه کل این فرآیند حدود چند ثانیه طول می‌کشد بنابراین احساس ناراحتی که ممکن است برای آن‌ها پیش بیاید نیز به سرعت برطرف خواهد شد.

اسپلنت‌های نسل جدید

اسپلنت‌هایی که در جراحی ها استفاده می‌شود معمولاً در اندازه‌های مختلف تولید شده‌اند که با توجه به فرم و اندازه‌ی بینی بیمار، پزشک متناسب‌ترین اسپلنت را برای بیمار استفاده می‌نماید اما در چند سال اخیر اسپلنت‌ای خارجی سه بعدی که به صورت ویژه با توجه به آناتومی بینی هر بیماری مخصوص او طراحی و ساخته می‌شود در برخی جراحی‌های بینی به کار برده می شود.

این اسپلینت‌های نسل جدید به دلیل اینکه به صورت کامل با آناتومی بینی بعد از جراحی بیمار تطابق یافته است به عنوان یک قدم رو به جلو در جراحی‌های بینی می‌باشد، با استفاده از این اسپلینت‌های مشکلاتی نظیر عدم تطابق با بینی بیمار به طور کامل از بین رفته و میزان ناراحتی حاصل از فیکس نبودن اسپلنت روی بینی به طور کامل مرتفع شده است.

منابع:

https://wfrancklemd.com/blog/the-importance-of-splints-after-a-rhinoplasty-procedure/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6756671/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278239121002032

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

1 دیدگاه
  1. اصلا وقتی گچ بینیتو باز میکنی انگار از زندان ازاد میشی/
    گچ بینی خیلی بده ادم دلش میگیره

    پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 3 =

تماس با دکتر علاف اکبری